Samhällsorienteringen i Östergötlands logotyp, orange bakgrund, vit text
|    |  Språk  |  Anmälan till kursen  |  Självstudier  |  Om oss  |  Kontakt  | 
 
Kommunerna inom samhällsorienteringen i Östergötland och Tranås


Boxholms bibliotek, gata, parkerad röd bil
Boxholm
Boxholm har nära till flera större städer, hamn, flygplatser och universitet. Naturen i Boxholm är sagolikt vacker med bland annat sjön Sommen. Sommen är en av Sveriges större klarvattensjöar och har en skärgårdslik miljö med närmare 300 öar.

Mer information om Boxholms kommun finns på webbplatsen https://www.boxholm.se


Kanal, vatten, bro, gröna träd, del av Finspångs slott
Finspång
Finspångs kommun är en del av den fjärde storstadsregionen, en region som präglas av en stark tillväxt. I Finspång är det nära till viktiga knutpunkter som flygplats, hamn och universitet. Finspång ligger cirka 2,5 mil väster om Norrköping utmed Riksväg 51 mot Örebro.

Mer information om Finspångs kommun finns på webbplatsen https://www.finspang.se


Fontän, vatten, konstverk, torg, Kindas kommunkontor
Kinda
I Kinda finns det många föreningar och ett rikt kulturliv. Här finns möjlighet till bra boende i vackra miljöer, där det är nära till både sjö och skog. Kinda har ett vackert landskap med ängar, åkrar, berg, sjöar och skogar som erbjuder fina naturupplevelser. Kinda kanal flyter genom landskapet.

Mer information om Kinda kommun finns på webbplatsen https://www.kinda.se


Stora torget i Linköping, Gallerian, promenerande människor, cyklar i cykelställ, blommor i amplar
Linköping
Linköping länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster landets femte största kommun. Här finns ett stort och framgångsrikt universitet, lysande shoppingmöjligheter och ett brett näringsliv med teknik i spetsen. En klassisk siluett är den ståtliga katedralen. Linköpings universitet är Sveriges femte största universitet, berömt för sin tvärvetenskapliga inriktning.

Mer information om Linköpings kommun finns på webbplatsen https://www.linkoping.se


Mjölby gamla rådhus, kyrka, staty, parkerade bilar
Mjölby
Mjölby är en expansiv kommun med rötterna tryggt i historien, men med siktet inställt på framtiden. I Mjölby kan du ta del av landsbygdens och småstadens fördelar, samtidigt som det tar 20 minuter med pendeltåget till Linköping och 45 minuter till Norrköping. Resten av världen är heller inte långt borta, kommunikationerna är utmärkta. Kommunen har tre centralorter: Mjölby, Skänninge och Mantorp.

Mer information om Mjölby kommun finns på webbplatsen https://www.mjolby.se


Vatten, båtar, Göta kanal, slussar
Motala
Motala kommun ligger i västra Östergötland. Här finns många sjöar och Göta Kanal har sitt utlopp i Vättern här. Det vattennära läget erbjuder många fina platser för boende. Samarbete sker mellan Motala kommun och Vadstena kommun bland annat genom en gemensam räddningstjänst och en gemensam nämnd för vatten- och avfallsverksamheten. Kommunen har två centralorter: Motala och Borensberg.

Mer information om Motala kommun finns på webbplatsen https://www.motala.se


Allé, gröna träd, bilar
Norrköping
Norrköping är en av Sveriges tio största städer. Staden präglas av ett välbevarat, nyrenoverat och unikt industrilandskap där de vackra textilindustribyggnaderna ger en atmosfär från förr. Norrköping utmärker sig även med många fina park- och blomstermiljöer som är välskötta. Under början av 2000-talet fick Norrköping ny skepnad som universitetsstad tillsammans med grannstaden Linköping. Tillsammans räknas Norrköping och Linköping som den Fjärde storstadsregionen.

Mer information om Norrköpings kommun finns på webbplatsen https://www.norrkoping.se


Uppifrånvy över centrala Söderköping, S:t Laurentii kyrka, utsikt, grönområden, gröna träd
Söderköping
Söderköping är en stad med sina rötter i tidig medeltid och idag en högst levande idyllisk småstad. Stadskärnan har i stort sett bevarat medeltida gatunät, och delar av staden har en äldre samlad småstadsarkitektur i trä. S:t Anna skärgård, en sommardröm, men också året runt boplats med självklar service som barnomsorg, skola och äldreboende. Kommunen är vidsträckt mellan kust och inland.

Mer information om Söderköpings kommun finns på webbplatsen https://www.soderkoping.se


Vatten, sjön Sommen, Turistbåt Boxholm II, kaj, hus i bakgrunden
Tranås
Tranås är en tätort och centralort i Tranås kommun i Jönköpings län. Staden ligger vid sjön Sommen i norra Småland. I närheten av den går Södra stambanan och Riksväg 32. Centralgatan i Tranås heter Storgatan och löper rakt genom staden. Den är en av Sveriges bredaste gator, planterad med lindar från tidigt 1900-tal. Gatan är ca 2 km lång och 38 meter bred. Den nuvarande utformningen fick Storgatan under mitten av 60-talet. Anledningen till den breda gatan är att man på 1800-talet när samhället växte upp ville förhindra spridning av bränder.

Mer information om Tranås kommun finns på webbplatsen https://www.tranas.se


Vadstena bibliotek, parkerade bilar, ensamt träd
Vadstena
Vadstena kommun är en attraktiv kommun belägen på den vackra Östgötaslätten, med utsikt över Vättern. Här finns en unik historisk miljö och består övervägande av äldre bebyggelse från främst 1700-1800-talen, men eftersom det är en stad med medeltida anor finns där även byggnader från den tiden. Mitt i centrum ligger Rådhustorget med rådhuset från 1400-talet, vilket därmed är Sveriges äldsta bevarade. Kommunen erbjuder bra boende och fantastiska kultur- och naturupplevelser.

Mer information om Vadstena kommun finns på webbplatsen https://www.vadstena.se


Uppifrånvy över Valdemarsvik, hus, kyrka, gröna träd
Valdemarsvik
Valdemarsviks kommun är belägen i sydöstra delen av Östergötland. Förutom Valdemarsvik ingår orterna Ringarum, Gusum, Gryt och Skeppsgården i kommunen. Många kallar Gryts och Tjusts skärgårdar för världens vackraste. Kommunen är nära förknippad med vatten med en nästan 700 km lång strandlinje. Valdemarsviks kommun erbjuder en utomordentligt fin uppväxtmiljö för barn och ungdom men också en mycket god utbildning i välordnade skolor.

Mer information om Valdemarsviks kommun finns på webbplatsen https://www.valdemarsvik.se


Fontän, minnessten, parkerade bilar, rosa hus, träd
Ydre
Ydre kommun kan stoltsera med en fantastisk omgivning och natur. Sjön Sommen ligger som en pärla och mycket av Ydre kretsar runt den eller de andra sjöarna som finns i kommunen. Här finns fiskevatten, camping, intressanta kulturella miljöer samt spännande utflyktsmål. Höst och vår bjuder på vackra skogspromenader i de olika naturreservaten. Det finns mycket svamp och bär i skogarna i Ydre. Man kan passa på att besöka några av alla ställen som beskrivs i Ydres sagor och sägner under tiden.

Mer information om Ydre kommun finns på webbplatsen https://www.ydre.se


Åtvidabergs bibliotek, uteserving, parkerade bilar, träd
Åtvidaberg
Åtvidabergs kommun ligger i mellersta Östergötland. Kommungränsen ligger ungefär 1,5 mil från Linköping. Åtvidaberg har ett lyckat läge mellan kust och storstad, med vacker natur, sjöar, bad och ett rikt djur- och friluftsliv. I Åtvidaberg finns även en intressant bruks-, industri- och fotbollshistoria och du kan hitta förutsättningar för ett bra liv i form av boende, skola, fritid, omgivningar, trygghet och atmosfär.

Mer information om Åtvidabergs kommun finns på webbplatsen https://www.atvidaberg.se


Torg, blommor, kyrktorn, träd, parkerade bilar, centrala byggnader
Ödeshög
Ödeshög kommun ligger i syvästra delen av Östergötland. Här finns både jordnära verksamheter och framåtskridande företag. Orten har sjöutsikt och gratis parkeringsplatser och dess läge vid Vättern och Omberg. Ödeshög har gamla anor. Redan för 5 000 år sedan bosatte sig människor i den här trakten. I trakten kring Ödeshög finns mycket att titta på såsom Alvastra klosterruin, den vikingatida Röstenen, elelr Hästholmens småbåtshamn.

Mer information om Ödeshögs kommun finns på webbplatsen https://www.odeshog.se